Kunst in de Tuinen 2022

1 – Elske Klik

Goudsmid – sieraden en objecten/ Buitenkunst – Glasobjecten

Ik ben van beroep Goudsmid en heb sinds 1995 mijn eigen atelier. Met sieraden en objecten heb ik door het hele land geëxposeerd. Sinds 1996 ben ik zeer betrokken bij vereniging Kunst Achter Dijken, zowel als deelnemer en bestuurslid. Voor buitenkunst heb ik verschillende projecten gedaan, Flessenpost, alternatieve tuin, Jurken van afval en waaikuiven van foam. Ik zat in de organisatie en speelde in de theaterstukken “Kerk van klei” en “Dijk vol dromen”. Voor de buitenkunst laat ik mijn beroep los en ga met van alles aan de slag. In Exmorra kan iedereen genieten van een veld vol bloemen gemaakt van “afval”glas.

2 – Anna Akke Fopma

Beeldhouwen

Ik ben Anna Akke Fopma, autodidact beeldend kunstenares.  Vaak ben ik in ons atelier in Bolsward te vinden.  Minimaal vier dagen in de week geef ik hier beeldhouwcursus en /of diverse beeldhouwworkshops. Ik geniet ervan om mijn ervaring te delen met mijn leerlingen, hen te laten beleven wat beeldhouwen met hen doet. De gesprekken die hier uit voortkomen zijn voor mij erg waardevol. 

In mijn “vrije tijd” ben ik zelf aan het werk, op zoek naar wat de steen mij wil vertellen. Beeldhouwen geeft mij rust, het maakt mijn hoofd leeg in deze soms hectische tijd. Mijn innerlijke is vaak mijn inspiratie bron, door stil te zijn en te luisteren ontstaat vaak een beeld met symbolieken. 

3 – Maja van Oijen

Tekenen, schilderen en beeldhouwen

Ik ben een dieren liefhebber en laat mij dan ook danig door hen inspireren. Ik schilder in acryl en aquarel maar maak ook graag beelden in keramiek, en brons. Tekenen heb ik altijd al gedaan. Door het fantastische ras, de Vizsla, ben ik danig geïnspireerd geraakt. Tijdens mijn opleiding op de Modevakschool heb ik veel modeshows bezocht om de nieuwste modellen razendsnel op papier te zetten. Bij dieren heb je die snelheid nodig. Ik heb de Koninklijke Academie voor Beelden kunsten in Den Haag voor een korte periode van binnen bekeken, en wat later de vakopleiding Illustratief tekenen en schilderen gedaan.
Voor de rest moet ik het uit de praktijk halen, dus kijken, voelen en binden. Door mijn Vizsla’s ben ik meer, veel meer dieren op papier/doek gaan zetten, met het beeldhouwen voelt het compleet.

4 – Elisabeth Jonker

Beeldhouwen, Brons

Elisabeth Jonker is beeldhouwer en maakt beelden van brons. Realistisch, impressionistisch, abstract werk. Vrij werk en werk in opdracht.
Haar werk bestaat voornamelijk uit beelden van vrouwen en kinderen.
In haar werk komen universele gevoelens tot uiting. De thema’s zijn dan ook uiteenlopend zoals kwetsbaarheid en speelsheid
Elisabeth werkt met plezier aan grotere beelden, maar is tegelijkertijd gespecialiseerd in klein en fijn werk. Haar werk kenmerkt zich door oog voor detail.
Het project van de Traditionele Friese Sporten, is waar Elisabeth op dit moment aan werkt. Een serie beeldjes van ca 18 cm gegoten in Art Resin. De Toerschaatser is de eerste en werd door de Elfstedenvereniging uitgereikt aan André van Duin en Janny van der Heijden in het geliefde programma Denkend aan Holland. De kaatser en kaatster zijn naar de KNKB gegaan en binnenkort komt er nog een ontwerp van een kaatster voor de liefhebbers. In de planning dan nog een fierljepper.

5 – Ad van Bergen

Beelden

In mijn werk zoek ik naar betekenissen van verschillende emoties en gebeurtenissen. Relaties tussen mensen en vooral hun invloed op de individuele persoon zijn thema in mijn beelden. Ook menselijke details en natuurlijke elementen zoals water en lucht inspireren mij. Op verschillende wijze (beelden, gedichten en schilderingen) en met diverse materialen, o.a. steen, hout en brons, komt mijn werk tot stand.

6 – Rob Meyer

Beeldhouwen

Ik heb een beeld.
Van een nog ongeboren beeld.

Een beeld om van te houwen.
Een beeld om aan te bouwen.
Een beeld om te vertrouwen
dat het zijn schoonheid gaat ontvouwen.

Ik vraag de steen: Wie ben je?
Zeg het me, ik sta klaar.
We gaan op Reis, samen, tot we elkaar ècht ontmoeten.
Dan ben jij tot leven gekomen, als dienaar van mijn dromen.

Rob Meyer.

7 – Alwin Overwater

Glaskunst

Glasblazer – Glaskunstenaar Alwin Overwater maakt veel in opdracht voor allerlei gelegenheden. In overleg met de klant wordt alles besproken om een persoonlijk ontwerp te creëren met symboliek. Daarnaast maakt hij ook vrij werk waar hij zijn creativiteit en kunstzinnigheid de vrij loop kan laten gaan. Kom langs in de glasblazerij in Exmorra en ontdek dat het ambacht glasblazen langzaam overvloeit in ware glaskunst.

Kunst in de Tuinen 2022 - Glaskunst Alwin Overwater - De duiker

8 – Marian Menting

Beeldhouwen

Ik ben Marian Menting en ben beeldhouwer in steen, ik heb in Utrecht mijn atelier, waar ik naast dat ik er zelf werk ook cursussen en workshop geeft, en ruimte bied aan gevorderde om zelfstandig te werken in een open werkplaats.
Daarnaast exposeer ik regelmatig met mijn beelden zowel in binnen als in buiten locaties.
Beeldhouwen geeft me rust in deze woelige wereld, inspiratie vind ik overal om me heen in mijn dagelijks leven. Ik zet mijn gedachten en emoties om in beelden. Dan ontstaan er abstracte maar ook realistische beelden. Daarnaast vind ik het inspirerend om les te geven, en met mensen te werken.

9 – Nanda Vandeberg

Glaskunst

Nanda Vandeberg werkt met passie voor kleur en vorm met glas en heeft zich in de loop der jaren meester gemaakt over het ambachtelijk werken met glas. Het schilderen van glas, het zetten van glas in lood, het versmelten en vervormen en zandstralen. Aangesloten bij Ambachtelijk Friesland en in het atelier is voldoende ruimte en materiaal aanwezig voor workshops. In de loop der tijd zijn er vele kleine en grotere werken ontstaan, vrij werk en in opdracht. De precisie en het geduld behorend tot ’t glazeniersvak zijn een uitdaging en dagelijks een groot plezier. Wilt u iets moois laten maken of laten restaureren, dan bent u bij Nanda aan het juiste adres.

10 – Lot Brandt

beelden van klei

Met mijn handen in de klei voelt natuurlijk. Zo ben ik opgegroeid, mijn ouders waren beiden keramist. Van kinds af aan verbeeld ik wat ik voel en zie; je kan wel zeggen dat ik eerder kon kleien dan lopen.
Ik houd van klei, het is puur en eerlijk materiaal. Mensen gaan mij al eeuwen voor in het gebruik ervan. Wanneer ik werk zie van verloren gegane beschavingen, soms duizenden jaren oud, voel ik verwantschap en verwondering… dat de aanvechting om via een klomp klei je verhaal te vertellen al zo oeroud is.

11 – Simon Schellevis

Siersmeden

In mijn jeugd was ik al gefascineerd door het werk en de creaties van onze dorpssmid. Na schooltijd mocht ik meekijken én doen. Zo leerde ik de beginselen van het ambacht.
Na mijn pensionering kon ik als vrijwilliger aan de slag in een museum smederij.
Naast uitleg en demonstratie voor de toeristen kon ik daar mijn ei kwijt met het smeden van o.a. authentiek hang- en sluitwerk. Smeden… een Passie!
Uiteindelijk is e.e.a. uitgegroeid tot een volwaardige hobby met een eigen smederij aan huis waar ik vrij werk en in opdracht kunstwerken, hekwerken, uithangborden, bouwbeslag etc produceer en workshops geef.

12 – Constance Kokkeel

Beeldhouwen

Welke uitdrukking kan er worden gegeven aan gevoel?

Een vraagstuk dat Constance Kokkeel centraal stelt in haar werk. Emoties zijn persoonlijk. Het is aan de kijker om de emotie in het beeld te herkennen of te ervaren. Kortom, ze maakt sculpturen waar iedereen steeds weer opnieuw en anders naar kan kijken.

13 – Mieke de Jong

Beeldhouwen

Ik ben Mieke de Jong en ten eerste zocht ik iets om rust te vinden in mijn hoofd door iets creatiefs te maken met mijn handen.
Zo kwam ik terecht bij beeldhouwster Anna Akke Fopma en ben ik een workshop gaan volgen. Dit heeft mij goed gedaan en ik ben na 5 jaar nog steeds aan het beeldhouwen. 

Het beeld dat ik exposeer is één van mijn eerste beelden waar ik heel trots op ben.
Het beeldhouwen blijft voor mij een mooie bezigheid waar ik veel plezier uit haal. 

Samen met Ans van Dijk maakt Mieke ook kunstzinnige objecten. Deze zijn  te bewonderen aan het eind van de route op nr. 23 bij De Golle

14 – Nicolette Veldhoen

Hout, steen, gemengde technieken

In mijn werk word ik vaak geïnspireerd door elementen uit de natuur zoals water, wind en landschappen. Er ontstaat een relatie met de omgeving met de intentie een nieuw geheel te scheppen. Beweging en ruimte zijn essentiële onderdelen in mijn beelden.
Daarnaast ben ik geïnteresseerd in de vormentaal van het menselijk lichaam.
Materialen die ik vooral gebruik zijn hout, steen en staal soms gecombineerd met andere materialen, zoals kunststoffen.

15 – Monique D. van de Wal

Schilderkunst / beeldhouwkunst

Monique D. van de Wal heeft de masteropleiding aan De Foudgumse School succesvol afgerond in 2021. Zij heeft zich gespecialiseerd in de portretschilderkunst en schildert olie op doek en met pastel. Zij vindt het belangrijk dat haar werk een eerlijkheid, kracht en puurheid uitstraalt.
Naast het schilderen heeft zij haar liefde voor de beeldhouwkunst behouden.
Haar werk weerspiegelt haar passie voor de figuratieve kunst.
Monique D. van de Wal werkt zowel vrij als in opdracht

16 – Foekje Bajema

glaskunst – mozaïek – linosnede – karton
“Twee dagen workshop glas in lood brachten mij in zo ’n 10 jaar van eenvoudige raamhangers naar vrijstaande beelden uitgevoerd in diverse technieken van glas verwerken (glas in lood/tiffany/glasmozaïek). De beelden worden geplaatst op hout of steen of ondersteund door een metalen frame en variëren in hoogte van ongeveer 30 cm tot 3 meter. Ze zijn meestal abstract en laten de kijker vrij in de interpretatie. Ik werk zowel vrij als in opdracht.
Verder maak ik ter afwisseling graag mozaïeken, linosneden, houtskool tekeningen en werk ik met karton en inkt op papier/karton. Steeds op zoek naar een resultaat dat me raakt.
Mijn werk is, samen met dat van 5 collega kunstenaars, permanent te zien in Galerie Mildam.

17 – Vang de Wind

Kinderkunst

Ook dit jaar heeft de jeugd van de knutselclub en de vrije school uit Exmorra hun best gedaan om de mooiste creaties te maken met de expositie ‘Vang de Wind’.

Levensgrote, kleurrijk wapperende objecten trekken de aandacht al van verre. Alle kinderen hebben hun eigen creatieve draai aan de (meestal) grote poppen of ‘vogelverschrikkers’ gegeven. 

18 – Pieteke de Boer

Collage-kunst en poëzie

Sinds een aantal jaren maak ik met de hand geknipte collages. Intuïtief zoek ik plaatjes bij elkaar en door te knippen en te schuiven ontstaat er een andere/nieuwe wereld. Soms sprookjesachtig, vervreemdend of verrassend. Corona heeft een enorme impuls gegeven aan mijn kunstenaarschap. Er ontstond ruimte en tijd om verschillende alternatieve druktechnieken te ontdekken en mij eigen te maken. Dit proces gaat nog steeds door. Ook ben ik dichter van meest Fryske gedichten maar soms dicht ik ook in het Nederlands.

19 – Jannetta Bron

Glaskunst

Ruim 10 jaar geleden ben ik gestopt met mijn werk als ziekenverzorgende en ben mij gaan toeleggen op Kunst. In eerste aanleg ben ik begonnen met schilderen maar al gauw werd ik gegrepen door de glaskunst. Ik maak nu glaskunst door het samensmelten van glas. Ik laat mij inspireren door alle mooie dingen om mij heen, maar met name door de schitteringen van het (zon)licht.
Mijn werk kenmerkt zich door grillige maar ronde vormen die kleurrijk zijn. Ik maak zowel tuinobjecten,wandobjecten als werken die in een standaard staan.

Kunst in de Tuinen 2022 - Evert Esselink

20 – Evert Esselink

Schilderkunst

Sinds 2013 voor de liefde weer teruggekeerd naar Fryslân, ik ben opgegroeid op de grens van Fryslân en Groningen. Voordien een goedlopend atelier gehad in Harderwijk op de Vischmarkt. Mijn werk is in twee categorieën op te delen, olieverf schilderingen en reliëf werken op basis van acryl en edelmaterialen, zoals goud, zilver, platinum en zijde. Mijn werk wordt verkocht in binnen en buitenland, maar mijn naamsbekendheid is beperkt, ik deel mijn werk niet breeduit op internet. Mijn werk is grotendeels voor de bezoekers van exposities en voor de opdrachtgevers zelf. Daarnaast door de gelaagde sfumato technieken is mijn werk bijzonder slecht te fotograferen, waaruit eens te meer blijkt dat het oog meer vermag dan de digitale pixels kunnen leveren.

21 – Lotte Averes

Beeldhouwen

Sinds een jaar of vier groeit bij mij een familie VogelVrouwen.
Soms lief, soms verdedigend, soms verdrietig of juist uitdagend. Ze variëren in formaat, materiaal en huid. Een aantal van hen kunnen buiten staan.
Door (deels) te werken met mallen en montage ontstaan er in mijn figuren een verstilde beweging, een moment opname.

Kunst in de tuinen 2023 - Lotte Averes

22 – Vitrinekunst

Diverse kunstenaars

In de vitrine van ‘Poppenhuis De Spintol’ kunt u kunst van verschillende kunstenaars bewonderen. 

Er staat een kleine expositie van kunstobjecten die zeker de moeite waard zijn te bekijken. De vitrine vindt u voor de ingang van “De Golle” aan de rechterkant. 

 

23 – Ans van Dijk en Mieke de Jong

Objecten

Wij kennen elkaar van de beeldhouw workshops bij Staal en Steen.
Maar wij vinden het ook leuk om items te pimpen met vintage materiaal.
Deze kleurrijke dieren zijn op zoek naar een ander land waar ze zich wel welkom voelen. Aan de koeien word steeds meer gesleuteld om meer melk te produceren, maar ze mogen geen boeren meer laten of koeienvlaaien produceren. Een stukje ambachtelijk vlees word niet meer gewaardeerd , er word vlees gekweekt in een laboratorium. Het varken gaat nu verder als ambacht varken.
De circusdieren zijn in Nederland werkeloos, dus die trekken ook de wijde wereld in op zoek naar dankbaar publiek.
De kippen gingen graag mee maar die zitten opgehokt.